Henrik er landmand og leverandør til NOMA

Henrik Byrial: Lejre, CEO i Byrial Aps, leder af en forskergruppe, landmand og bærproducent

Jeg prøver at lære børnene det, jeg gerne ville have haft, der var én, der fortalte mig, da jeg var ung. Jeg prøver at fortælle dem om økologien. Det er ikke kun teknikken, men vi prøver at få dem til at mærke jorden og få dem til at forstå, at vi er en del af økologien gennem vores handlinger og den måde, vi arbejder på i haven. Vi prøver på alle mulige måder at vise, at vi er en del af det her. Det er ikke bare brug og smid væk. 

Da Henriks døtre gik på Allerslev Skole, fik han idéen til at lave skolehaver på en af sine marker. Idéen bed sig fast i to af lærerne og siden har alle fjerdeklasser brugt en del af deres Natur-og Tekniktimer på Henriks marker. Børnene starter med at øve mindfulness hos Henriks samarbejdspartner Christina og kommer derefter ud i marken med Henrik og lærerne. I løbet af sæsonen forbereder de jorden, sår, vedligeholder og høster grøntsager. Henrik holder også foredrag om det at opfinde for børnene. 

Passionen for planter startede tidligt

Som 13 årig købte Henrik 100 kyllinger, fodrede dem op, satte en annonce i avisen om dørsalg af friske kyllinger, og huggede hovedet af hønen, når kunderne kom for at købe frisk kød. Henrik har altid været tændt af en iværksætterild. Den har eksisteret sammen med interessen for at dyrke planter og rode i jorden. Henrik drev stort set forældrenes gård Vibevadgaard i Lejre Ådal, fra han var 15 år. Det førte ham ind på landbrugsuddannelsen, hvor Henrik ikke følte, han lærte nok om planterne og det, der skete i jorden.

Ved siden af arbejdet på Vibevadgaard tog han en HF via selvsstudier og søgte som 22-årig ind på Landbohøjskolen. I studieårene åbnede planternes verden sig for ham. Han blev interesseret i biokemien og i den gruppe af stoffer i planterne, som har betydning for menneskers sundhed. Det ledte ham videre til en Ph.d. om planternes duftstoffer. Efter P.hd’en fik han arbejde som forskergruppeleder på Fyn, hvor han boede i en del år.

I 1996 overtog Henrik og hans daværende kone gården i Lejre fra Henriks forældre. Han kom dengang tilbage til et Lejre, som havde forandret sig drastisk med de mange knopskydninger og nye udstykninger. Det kan godt bekymre ham, at landsbyerne næsten vokser sammen, for de har hver især deres unikke identitet. 

Hovedleverandør til Noma og forskningsgruppeleder

På ottende år dyrker Henrik forskellige typer bær på Vibevadgaards marker og er hovedleverandør af bær til Noma. Han eksperimenterer med krydsninger af aronia med andre mørke bær og producerer aroniapulver og aroniajuice. Han er desuden leder af et forskningsprojekt ved Regionshospitalet i Horsens. Her indgår Aronia-pulveret i et klinisk forsøg, der undersøger aronias effekt på kolesteroltal, oxidativ stress, og mænds sædkvalitet. Ved siden af sin forskning har Henrik altid været spirituelt interesseret. Hans spirituelle praksis har rødder i den kristne tradition, den nordiske shamanisme og buddhismen. 

 

Bemærk: Denne henvendelse understøtter ikke sikker post. Hvis din henvendelse indeholder følsomme personoplysninger, såsom cpr-numre, bedes du sende din meddelelse via sikker post på borger.dk