Qutaiba og Reem kom hurtigt i job

Qutaiba og Reem Alhusein: begge 51 år, uddannede farmaceuter og arbejder hos Convatec.

I begyndelsen var det lidt svært på grund af sproget. Vi kunne ikke rigtig komme i kontakt med danskerne. De var ikke vandt til udlændinge i Ejby, men efterhånden kontaktede de os og spurgte om Syrien, krigen og Isis. Nu ved de mere om os. Og vi tilmelder os til julefest og sommerfest i fælleshuset, hvor vi altid prøver at være med og hygge os."

Qutaiba og Reem søgte mange slags stillinger som farmaceuter på Novo Nordisk og andre medicinske firmaer, men også job som eksempelvis parkeringsvagter, lagerassistant. Men det var svært at få job på grund af sproget. I december 2016 fik Reem og Qutaiba, gennem Jobcenteret I Lejre Kommune, to praktikstillinger hos Convatec i Osted. Et firma der sælger medicotekniske produkter. Hos Convatec har Reem og Qutaiba genfundet lidt af den multikulturelle stemning, de kommer fra i Syrien. Men heldigvis insisterer chefen på at tale dansk til Reem og Qutaiba, som i dag taler flydende på dansk. Næsten. 

Fra Syrien til Ejby

I 2013 flygtede Reem og Qutaiba og deres to døtre Sham og Nada fra Syrien til Tyrkiet. De efterlod et liv som byens apotekere med et stort netværk i den nordsyriske by Al Hasakeh, der er på størrelse med Roskilde. Det liv de levede i deres hus i Al Hasekeh, svarer på mange måder til det liv, de lever i rækkehuset i Ejby. Der er dog ikke så mange etniciteter og religioner til stede i Ejby, som der var det i Al Hasekeh. Mangfoldigheden i byen var en naturlig del af hverdagen og i familielivet. Det var vigtigt for Qutaiba og Reem, at deres døtre oplevede mennesker med forskellige baggrunde og kulturer.

Fra Tyrkiet kom de til Sverige. Fra Sverige fik de muligheden for at komme til Danmark, hvor Qutaibas bror har boet i 28 år. I Danmark blev de modtaget i Center Sandholm og sendt til et familiecenter i Ramsing i Skive. Familien fik politisk asyl i Danmark og d. 18. december 2013 kunne de flytte ind i et rækkehus i Ejby. De gik på sprogskole sammen med døtrene. Pigerne lærte lynhurtigt sproget og rettede i et væk på deres forældres udtale. I dag går døtrene på Himmelev Gymnasium og VUC i Roskilde. 

 

 

Bemærk: Denne henvendelse understøtter ikke sikker post. Hvis din henvendelse indeholder følsomme personoplysninger, såsom cpr-numre, bedes du sende din meddelelse via sikker post på borger.dk