Karens hjerte banker for fødevareproduktion

Navn: Karen Hertz, 39 år, Kyndeløse, madproducent og projektudvikler

For Karen har det altid været vigtigt at kunne noget praktisk. Det er en værdi, hun har fået med sig fra sin opvækst på Drejergården i Lejre med en far, der både var læge og landmand. Karen har taget nogle store sving i arbejdslivet. Som helt ung kom Karen i hus hos Claus Meyer i København. Det var en tid, som kom til at forme Karens interesse for smag og dufte og fødevarer. Gennem Meyer fik hun et stort netværk inden for restaurationsbranchen. Hun fik job hos kokken Mette Martinussen og senere som privat kok for kunstneren Per Kirkeby. Som 22-årig tog Karen på landbrugsskole i Høng, og som 25-årig søgte hun ind på RUC. Imens Karen tog sin kandidat, havde hun både en lejlighed på Frederiksberg og lejede et hus i Lejre. Da hun var færdig, fik hun job i Forbrugerrådet, hvor hun arbejdede i flere år, indtil hun sprang ud som selvstændig. Både fagligt og personligt har Karen altid forsøgt at skabe en kobling mellem by og land gennem gastronomi og fødevareproduktion. Hun var aldrig i tvivl om, at hun gerne ville bo på landet, og hendes hjerte banker for økologi og bæredygtighed. Heldigvis mødte Karen sin mand Kristian Isbrand, som var helt med på den agenda, og Karen flyttede ind hos ham på landstedet Katrøj i Kyndeløse. Sammen har de to børn på 4 og 6 år og firmaet Grønvirke, som arbejder med projektudvikling og kommunikation. Firmaet drives fra laden, hvor Kristian og Karen også producerer øleddike, sennep og rødbedeketchup under mærket Herslev-Grønvirke. Udenfor har Karen og børnene deres store køkkenhave, og markerne strækker sig ned til Ejby Ådal, som er et af de steder, der virkelig kan røre Karen på en helt overjordisk måde. Karen og Kristian er en del af et miljø og et fællesskab mellem lokale fødevareproducenter i Lejre, hvor idéen om at bruge hinandens ressourcer trives. Øleddiken er eksempelvis lavet af restøl fra Herslev Bryghus, som ligger i nærheden. Karen har i det seneste år været projektleder på stjernekokken Christian Puglisis Farm of Ideas på gården Jørgenssæde i Abbetved, hvor Abbetved Økologi leverer grøntsager og råmælk til Puglisis fire restauranter i København. Farm of Ideas skal være et innovativt lærende sted, hvor gastroprofessionelle og lokale producenter kan mødes og skabe relationer. De mange store sving i arbejdslivet har ført til, at Karen har fundet sit hjem i netop relationen mellem praksis og ideologi, gastronomi og landbrug og imellem by og land.

Vores Sted – hvor madfællesskaberne trives og skaber tætte relationer til gastronomien i byerne

”Lejre kommune har været god til at understøtte netværksdannelsen mellem madaktørerne i Lejre. Det var bare et supergodt initiativ, som lokalområdet kommer til at høste frugten af i mange år fremover. Det var blandt andet nogle fyraftensmøder med et nyt fagligt tema hver gang og det gjorde, at vi lærte hinanden godt at kende. Vi kom den vej igennem til at snakke med Tore fra Herslev Bryghus om, hvor svært det er at starte små fødevarevirksomheder og hvad nu hvis man prøvede at pulje ens kompetencer ind i en ny virksomhed. Altså, vi kunne noget, og Tore kunne noget, og så lavede vi så denne her virksomhed, hvor vi laver eddike af overskudsøl fra Bryghuset. – Karen Hertz